Ve vyrovnaném zápase junioři prohráli až na nájezdy

Zlínští junioři přivítali na PSG aréně ve 23. kole brněnskou Kometu. V první třetině byli domácí lepším celkem, ale nepodařilo se jim dostat přes brněnskou obranu v čele s vynikajícím Klimešem. Ve druhé dvacetiminutovce se měl Zlín šanci dostat do vedení, ale Matula při trestném střílení trefil pouze tyč. Nakonec šlo první do vedení Brno a to necelou minutu před druhou sirénou. Dvě minuty před koncem zápasu však srovnal Kratochvíl a nakonec se celý duel rozhodoval až na nájezdy, kde byli hosté úspěšnější. Svůj první start v juniorské extralize zaznamel v tomto utkání zlínský Michal Gago.
23.kolo, pá 6.12.2013, PSG aréna
Zlín
Kometa Brno
1:2sn
(0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 58. Kratochvíl (Hladiš) – 40. Sedlák, rozh. náj. Mrázek. Rozhodčí: Vaněk - Laczko, Novák. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 55 : 34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Svoboda – Talán, Andrýsek, Kužílek, Buchta, Macharáček, Řezáč, Zbořil M. – Al Muaget, Gremlica, Karola, Hlaváč, Stránský, Kovařík, Kratochvíl, Matula, Mika, Vyoral, Hladiš, Gago

Klimeš – Sedlák, Vágner, Štancl, Vlček, Vojáček, Mytiska, Šidák, Cívka – Jenyš, Mrázek, Raška, Beneš, Boltvan, Grünwald, Kozel, Král, Kusko, Kunce, Dymáček, Račický

V úvodu oba týmy otestovali jednoduchými střelami své gólmany. Vážnější akce bylo vidět až ve čtvrté minutě hry, kdy šel na trestnou lavici hostující 16 Kunce. Zlín se usadil v útočném pásmu a před brankou Komety způsobil pořádný závar. Po několika střelách se k puku dostal Kužílek a měl před sebou téměř odkrytou klec. Vystřelil a už to vypadalo, že domácí pošle do vedení, ale Klimeš se skoro skokem pohotově přesunul a vytěsnil lapačkou do plexiskla za bránou. Domácí v tlaku získaném v přesilovce nepolevili a brněnskou svatyni okupovali ještě velkou část třetiny, avšak bezvýsledně. Kometa nabrala tempo, a i když stále musela bránit nápor Beranů, v druhé části třetiny už se musel mít na pozoru, před nájezdy hostů, i zlínský brankář Svoboda. Celkově však byli v první dvacetiminutovce lepší domácí a jenom díky skvělému hostujícímu gólmanovi a pár nepřesných střel skončila tato část zápasu bez branek.

Po první přestávce Brno zlepšilo svou aktivitu, ale k vážnější šanci se v úvodních minutách nedostali. To se nedalo říct o domácích, kteří měli v 22. minutě dokonce nájezd. V úniku byl faulován Dominik Matula. Při trestném střílení mu ve skórování zabránila levá tyč. Následně měly oba týmy šance v přesilových hrách, ale ke změně stavu nedošlo, hlavně díky vynikající práci obrany a obou gólmanů. Ke konci třetiny se Brnu v přesilovkách podařilo získat dostatečnou herní převahu a založilo pár slibných akcí. Několikrát to v zápase vypadalo, že jako první do vedení půjde Zlín, avšak opak byl pravdou. Časomíra odpočítávala posledních 41 sekund do konce druhé dvacetiminutovky a od modré čáry se do střely opřel Jan Sedlák. Ve zbývajícím čase ještě Buchta fauloval brněnského hráče ujíždějícího samotného na zlínského brankáře, ale bylo z toho pouze vyloučení.

V poslední třetině dohrávali hosté přesilovku, v níž zlínský gólman zničil dvě slibné šance soupeře. Následný závar před domácí brankou vyřešilo až vyloučení na obou stranách, ale ani při menším počtu hráčů na ledě Zlín nedokázal srovnat. V posledních deseti minutách zůstali po faulu ležet na ledě otřeseni dva hráči. První hostující Kunce po faulu loktem a druhý zlínský Andrýsek po napadení. Oba nakonec za pomoci spoluhráčů odjeli z ledu po svých. Brno hrálo defenzivní hru, nahazovali a soustředili se pouze na to, aby si udrželi vedení. To se jim z počátku dařilo, ale pak přišla 58. minuta. Vyrovnávací branku si připsal Matouš Kratochvíl, který dorazil puk do sítě ve chvíli, kdy v utkání jinak bezchybný Klimeš ležel roztažený na ledě.

Do konce třetiny už se stav nezměnil, což znamenalo prodloužení. Oba týmy hrály s rozvahou spíše defenzivní hru. Zlín dohrával přesilovku z předešlé třetiny, ale Klimeš v bráně vychytal Kovaříka i Hladiše. Na druhé straně to na Svobodu zkoušel dvakrát Raška, ale ani ten nebyl úspěšný.

Rozhodnutí nakonec přišlo až v nájezdech, kde byl jediný úspěšný exekutor při prvním nájezdu Adam Raška.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (Zlín): Já si myslím, že jsme byli lepší v zápase. Soupeře jsme k ničemu nepustili. Trochu se nám odklonilo štěstí, ale hráče jsem pochválil za předvedenou hru a výkon. Takhle jsme hráli poslední dva zápasy, ale bohužel ta produktivita, možná trochu štěstí v koncovce. Jeden gól na zápas je málo, a tak jsem říkal, že musíme být trpělivý a že to určitě přijde, když budou takhle pokračovat ve hře. Zítra máme další zápas, takže doufám, že za tři body.

Pavel Pazourek (Brno): Dnes jsme to víceméně celý zápas bránili, celý zápas měli domácí převahu. Nicméně škoda byla vyrovnávací branky naprosto zbytečné, kdy jsme byli na puku a neudělali jsme chybu, takže jsme mohli získat tři body. Kvalitní zápas, Zlín je pro nás silný soupeř a za dva body jsme rádi.

Fotogalerie